Travestiler İçin İdeal Uyku

Uyku düzeni birçok travesti için sorunların önemlisi olarak bilinir. Düzensiz uyku ve stressin hat safhada olduğu bu ortamda ideal uyku düzeni nasıl olmalıdır bunun hakkında travestiler için bilgi vereceğiz.

Yetişkin bir insanın ortalama 7 saat uyuması halk arasında bilinir. Bu ne kadar doğru gibi de görünse ideal uyku için daha birçok şey yapılması gerekmektedir. Eğer günün yorgunluğunu şöyle mışıl mışıl bir uyku ile gidermek istiyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Travestiler Ne Kadar Saat Uyumalısınız?

İdeal uyku ile ilgili belkide en çok merak edilen soru kaç saat uyumamız gerektiğidir. Araştırmalara göre sağlıklı bir yaşam için insan beyninin ihtiyaç duyduğu uyku süresi (çevre, genetik faktörler vb. süreyi değiştirebilir) 7-9 saattir. Fakat yaş ilerledikçe insan vücudundaki işler yavaşladığı için bu süre azalır o yüzden 65 yaşın üzerindekiler için önerilen ideal uyku süresi 7-8 saattir.

Araştırmalara göre uzun süre uyuyan insanların gün içerisinde yoğun çalıştığı veya yoğun strese mağruz kaldıkları gözlenmiştir fakat kendisiyle barışık, yoğun stres altında olmayan ve hayata dair düşünceleri olumlu insanların ise daha az uyumasına rağmen daha iyi hissettikleri belirlenmiştir. Yani ideal uyku denilen şey yaşantıdan yaşantıya çok değişmektedir.

Peki Gereğinden Fazla Uyumanın Negatif Etkileri Var Mı?

Gereğinden fazla veya az uyuyanlar ilerde başta beyinsel sıkıntılar olmak üzere birçok sıkıntı yaşayabilir. Bu sıkıntılar; kalp damar rahatsızlıkları, tip-2 diyabet, obezite, solunumda bozukluk, kan basıncı bozukluğu, kasların zayıflaması, vücudun savunmasının düşmesi (sırf bu olay bile birçok hastalığa kapı açabilir), depresyon gibi birçok fiziksel ve psikolojik hastalılar olabilir. Bu yüzden de herkesin kendi ideal uykusunu bulup buna uyması gerekir.

Peki Günün Hangi Saatleri Uyku İçin En İyidir?

Öncelikle vücuttaki melatonin hormonu uyku için çok önemlidir ve bu hormon günün akşam saatlerinde salgılanmaya başlar ve saat 2 veya 3’e kadar katlanarak devam eder. Özellikle çocukluk dönemi için öok önemli olan büyüme hormonu (hücre çoğalmasını ve protein katabolizmasını sağlar) ise gece 00.00’da en üst noktada salgılanır.

Tüm bu bilgiler ışığında ideal uyku için en geç saat 23.00’da yatağa girilmelidir. Yukarıda bahsedilen melatonin salgısı; aşırı televizyon seyredince, aşırı ışığa maruz kalınca ve gereğinden fazla radyasyona maruz kalınca azalır. Bu yüzden uyumak için seçtiğiniz odada televizyon açık olmamalıdır ve ayrıca daha da önemlisi ışık da açık olmamalıdır.

Ve Ayrıca Bunları Yaparsanız Daha Kaliteli Uyursunuz!

  • Düzenli bir şekilde egzersiz yapın.
  • Yatış ve kalkış saatleriniz aynı olmalı.
  • Yatmadan en az 3 saat öncesine kadar kafeinli içecekler (kahve, çay, kola vb.) tüketmeyin.
  • Yatma saatinizden önceki 2 saatte yemek yemeyin.
  • Uyku saatinizden 15-20 dakika önce duş almak veya süt içmek sizi rahatlatır ve daha iyi uyursunuz.
  • Uyuyacağınız odada kesinlikle akıllı telefon, bilgisayar, tablet, akıllı televizyon, akıllı saat vb. teknolojik aletler bulundurmayın eğer bu aletleri bulundurmak zorundaysanız kapatın.
  • Uyuyacağınız oda sıcaklığı 18 ila 22 santigrat derece olmalıdır.
  • Uyuyacağınız oda karanlık ve kakafoniden (gürültü) uzak olmalıdır.
  • Uyumadan önce klasik müzik gibi dinlendirici müzikler dinlerseniz uyku kaliteniz artabilir.
  • Uyuyacağınız yatak ise ne sert ne de yumuşak olmalıdır. Ayrıca yatağınız ortopedik olmalıdır ve yatarken yastık kullanmalısınız.
  • Yatarken olabildiğince yan tarafınıza yatın çünkü sırtüstü veya yüzüstü uyumak kalp ve solunum ile ilgili birçok hastalığa sebep olabilir.
  • Eğer uyanmak istediğiniz bir saat varsa alarm kullanmak akıllıca olur fakat kaliteli bir uyku için bu alarmın cep telefonu olmaması lazım (yukarıda yatak odasında cep telefonu bulundurmanın iyi olmadığı anlatılmıştı). Mümkünse pil ile çalışan alarmları tercih etmelisiniz.

Son olarak da kaliteli bir uykunun düşmanı olan hastalıkları vardır. Bunlar tiroid, obezite, kalp hastalıkları, romatizma, sinüzit, burun tıkanıklığı, uyku apne sendromu vb. olabilir. İşte bu sebepler yüzünden uyku sorunu yaşamak istemiyorsanız düzenli olarak hastaneye gitmelisiniz.